קרם קרמל
סיפורו של הפלאן קדום: ראשיתו בעת העתיקה, עת טבחי האימפריה הרומית עמלו כדי לייצר מטעמים למשתאות העמוסים מעדנים ויין. בתחילה היו המנות שהוגשו חד-גוניות ובסיסיות בהכנתן. לנוכח העושר הרב של חומרי הגלם שהובאו מרחבי האימפריה ובשל הצורך במנות חדשות ומעניינות נשלחו טבחי הארמונות למטבח כדי ליצור מעדנים שיפתיעו את הסועדים. העושים במלאכת המטבח הרומי הבינו שיצירתיות כרוכה בחיבור בין חומרי גלם מסוגים שונים. פריצת הדרך ארעה כאשר גילו את היכולת הייחודית של הביצים לקשור בין חומרים. כאשר הבינו הרומים את הפלא האגור בביצים הם פיתחו מעדנים ששינו לחלוטין את מגוון המנות המוגשות בסעודות הפאר. בתחילה הם ערבבו ביצים עם חלב ודבש ובשלו אותם יחד ליצירת מאפה מתוק וטעים. בהמשך החליפו את החלב ביין, הוסיפו פירות, וכך נולד הקינוח המענג ששמו זביון. אחר כך ערבבו ביצים עם ירקות או בשר קצוץ, עוף או פירות ים ואפו אותם יחד ליצירת מאפים חמים ופריכים. רבים מן המאפים שפיתחו הרומאים אבדו ונשכחו עם השנים, אך הפלאן יחד עם הזביון, הקישים והטארטים השתמרו עד היום ומוגשים בבתים רבים ובמסעדות ברחבי העולם.
שמות רבים לפלאן: בצרפתית קרם קרמל בספרדית לצ'ה פלאן ובארגנטינה מכונה פלאן קון דולסה דה לצ'ה (פלאן עם ריבת חלב). בכולן הוא קרם אפוי תחת מעטה מתוק-מריר של קרמל. הקרמל שמרקמו בתחילת התהליך קשה, מתרכך ונהפך לרוטב נוזלי לאחר האפייה. אפיית הקרם קרמל ייחודית- מניחים את המיכל עם הקרמל והקרם בתוך אמבט מים ואופים. שיטת אפייה זו שומרת על הביצים שלא יתקשו יתר על המידה ויהפכו לחביתה. בנוסף לכך, סביבת הלחות הגבוהה בתנור יוצרת קרם רך ועדין. את הקרם קרמל מגישים הפוך, כך שהקרמל נוזל על דפנות הפלאן אל צלחת ההגשה.
קרם קרמל קלאסי

קרמיקה: ורד טנדלר דיין www.veredtd.com
חומרים
הכנה


8 תגובות לקרם קרמל






לשלוח לחבר


אני אוהבת את קרם קרמל! אבל עוד יותר אני אוהב את הגרסה של ונצואלה, אשר נקראה Quesillo
http://www.hispanickitchen.com/profiles/blogs/quesillo-flan-with-a-kick
הֿי .איו לי חלב רק שמנת . אפשר עם חלב שקדים? או יותר שמנת במקום?
וגם בקרם ברולה אפשרית החלפה כזו? תודה רבה
והעוגיות שוקולד יצאו מאד טעימות. מדהים שכל מתכון שלך עובד (עם זאת הן באוירה קצת אמריקאית לדעתי . הזכירו לי את אמא של החבר הראשון שלי. כשהן פחות נאות בפנים זה קצת יותר אלגנטי כטעם)
היי יעל,
לא נסיתי עם חלב שקדים,
אז קשה לי להגיד
אינטואיטיבית אני חוששת.. חלב קוקוס אני יודעת שיעבוד, אבל הטעם יצא שונה לגמרי…
שמנת מתוקה בשילוב עם מים עדיף- את תגיעי כך למרקם של חלב
תזכירי לי על איזה עוגיות שוקולד מדובר?
יש פה בזמן האחרון עשרות תגובות
קשה לעקוב…
ותודה על הפרגון המשמח!
הי לימור עוגיות שוקולד עם קורנפלור שמועכים בכוס לאלה התכוונתי
עשיתי קרם ברולה עם רבע חלב שקדים והשאר שמנת זה יצא מאד טעים רק לא התגבש . אולי זה קשור לחלב שקדים? קשה לי להאמין
זה גם חלב שקדים רק עם שקדים ומים לא אורז וכו.
הה עוגיות(:…אני לא יודעת מה להגיד לגבי הקרם קרמל, לדעתי חלב שקדים כבד יותר מחלב רגיל, בטח יש לזה השפעה, פעם הבאה תנסי עם חלב רגיל, מתכון מושלם..אלא אם כן יש לך בעיה עם חלב?
חובה 24 שעות? אם יש לי כמה שעות בודדות? לשים במקפיא ?
תודה
שימי במקפיא(: