צ'ילי אהובתי - מטבח מקומי
21 ביוני 2013

צ'ילי אהובתי

צ'ילי קון קרנה הוא תבשיל שמקורו בטקסס ארה"ב. התבשיל, שעשוי מבשר קצוץ או טחון, שעועית שחורה ועגבניות, מתובל בנדיבות בכמה סוגי פלפלים חריפים, יבשים וטריים.

משמעות השם בספרדית הוא בשר((carne עם פלפלים(chili). התבשיל עתיק במקורו ובושל מסורתית בסירי ברזל גדולים מעל מדורות מעשנות על ידי מקסיקאים עניים בעיר סן אנטוניו שבטקסס. התבשיל המקומי עשה לו כנפיים, וכך בשעת בין ערביים הגיעו מכל האזור עגלות רתומות לסוסים עם סועדים רעבים, התיישבו בפיאצה המקומית על ספסלי עץ לצד שולחנות ארוכים, וחיכו לתבשיל הסמיך שנקרא בפיהם "מלכת הצ'ילי" שהפיץ ריחות משכרים של בשר מבושל בצ'ילי וכמון. התבשיל שבמהרה הוגש בכל עירי האזור, נהפך לסמל המדינה וכונה "צ'ילי" בקיצור ובחיבה יתרה בפי הקאובויים המקומיים, והוא נאכל לצד טורטייה חמה טבולה בסלסות חריפות או אורז לבן וסלט קריספי וחריף שעשוי מכרוב, פלפלים, ועגבניות. עד היום כל מסעדה מקומית מגישה את "הצ'ילי" או "הקערה האדומה" עם או בלי שעועית, אבל תמיד חריף ומתובל בנדיבות.

הכנת מנת צ'ילי קון קרנה טובה היא משימה פשוטה ויכולה לשמש כארוחת ערב משפחתית עליזה, או במסיבה רבת משתתפים כאשר כל סועד עורם בתוך טורטייה כף גדולה מהצ'ילי, ומניח מעליה סלסה חריפה מעגבניות קיץ טריות או פלפלים ירוקים, שמנת חמוצה וירקות כמו אבוקדו, מלפפונים, בצל אדום או ירוק, כוסברה ופלפלי צ'יפוטלה חריפים ומעושנים.

 כדי שהתבשיל יצא עסיסי יש להשתמש בבשר שמן במידה ובעל טעם עמוק: אונטר ריב, נתח קצבים או תערובת של צוואר, שייטל ונתח קצבים. את הבשר מומלץ לקצוץ קטן בסכין או לטחון במכונת בשר בטחינה גסה. חשוב להשתמש בעגבניות טריות ובשלות בעלות טעם עז או בעגבניות משומרות איכותיות ולשלב מספר סוגים של פלפלים חריפים. את השעועית השחורה יש להשרות ללילה בהרבה מים קרים ולבשלה בנפרד בסיר עם הרבה מים וראש שום עד ריכוך. לקיצור תהליכי ההכנה ניתן להשתמש בשעועית מקופסת שימורים איכותית או בשעועית מבושלת וקפואה. להעמקת הטעם והצבע הכהה יש הנוהגים להשרות את הפלפלים היבשים בקפה שחור חם או להוסיף לקראת סוף הבישול מספר קוביות שוקולד מריר. אני מוסיפה גם וגם.

 

 

צ'ילי



12 תגובות לצ'ילי אהובתי

  1. תמר הגיב:

    הכנו את הצ'ילי קון קרנה לפני כמה חודשים, ולא הספקתי עדיין לכתוב לך שהיה מושלם…

    עקבתי אחרי המתכון ואחרי הוראותיך, והתבשיל יצא בדיוק כמו שציפיתי- שכבות של טעמים, ריחות וצבעים. הגשתי ליד התבשיל לחם תירס מתקתק שאפיתי בעצמי והיה פשוט נהדר. יום אחרי כן אכלנו עם טורטיות וקצת גוואקמולי. שלמות, כבר אמרתי?!

    אחד המתכונים המורכבים יותר, ששווה את העבודה והמאמץ.

    מאז פרסומו אני קוראת עוד יותר אדוקה שלך…

    תודה רבה!

  2. רפי הגיב:

    חיכיתי הרבה זמן להזדמנות להכין. יצא מעולה. משום מה לא יצא חריף ממש. אולי הפלפלים במקרה לא היו חריפים מאד. לבני הבית שאינם חובבי חריף זה דווקא מצוין. אוהב מאד את המתכונים שלך. מצליח לי גם עם המורכבים יותר.

  3. רונן הגיב:

    אליפות! אפילו פה בארצות הברית לא אכלתי כזה צילי טעים. אתמול גיליתי את הבלוג שלך, וכבר עשיתי את הדג בקרמל (לא היה סלמון אז עשיתי עם נתח טונה…) שיצא מוצלח אף הוא. תבורכי

  4. רונן הגיב:

    בסך הכל קרמל… 🙂 לא ממש בעיה. אבל תודה ששאלת. רחוב הצדף… איזה כיף !

  5. נעמי הגיב:

    זהירות!
    מדובר במתכון מפרק משפחות! אין שום אפשרות טכנית להכין מספיק ממנו, ופשוט אי אפשר להפסיק לאכול. לקחתי עוד קערה אחרי הקינוח. אכלתי כמות בלתי נתפסת של שעועית. לימור, אני סובלת ממעי רגיז, אסור לי שעועית. מה עשית? אני לא רואה איך בעלי יוכל לשרוד איתי רבע שעה באותו בית. זה פשע לפרסם אותו ומישהו צריך להענש!

    • לימור הגיב:

      הרגת אותי, מצחיקה!!
      מחילה…(;
      וברצינות לרגע, אולי תמירי את השעועית בעדשים שחורות, הן יותר קלות לעיכול

  6. עינת הגיב:

    מצטרפת למחמאות. מתכון אליפות. עשיר בטעמים, ועם זאת לא לאנשים עם טעם מתוחכם. טעים טעים ולא נשאר פירור

הוספת תגובה


תגובה




נגישות