רוגלעך וזהו

אין בפי בשורות גדולות לכל אוהבי המטבח הזריז. כדי להכין רוגלעך צריך לפנות יום שלם (כן, שבת…) ולהצטייד בהרבה סבלות. אבל איזה כיף של יום זה. כל הבית מתמלא בריחות מענגים ובחיוכי ילדים צוהלים. זה מתחיל בלישה ממושכת של בצק רך ואז- שתי התפחות, הכנת מלית, רידוד, גלגול, התפחה נוספת ואפיה, בקיצור, בלגן מענג. כל אותו היום אני תוהה, מה יש בקטנים והמתוקים האלה שמצליח לשמח כל כך?! ולא רק פה, בארה"ב הם הצליחו להעפיל לראש רשימת רבי המכר- אין קונדיטוריה יהודית בברוקלין שלא מוכרת ערימות מהם בכל יום, ולא רק ליהודים. האמריקאים בטוחים שרוגלעך הם המאכל הלאומי שלנו, לצד קורנביף, גפילדפיש, חומוס ופלאפל.
רוגלעך הוא ככל הנראה פיתוח מאוחר יחסית של מאפה מסורתי יהודי-אשכנזי, שצורתו סהר ושמו "קיפפל" (kipfel), שהיה עשוי גם הוא מאותו בצק שמרים מתוק ועשיר. יהודי אשכנז שהיגרו לארה"ב (אמצע המאה ה- 20), הבינו שבלי הרבה סוכר ושוקולד, האמריקאים לא יקנו, וכך פיתחו את הרוגלעך מהקיפפל- עם מלית שוקולד, עשירה ומתוקה במיוחד. מקור השם לא ברור, יש הטוענים שהמאפה — שמגולגל מבצק החתוך למשולשים רבים — נולד מראג היידישאית (פינה) וברבים (לעך), כמה פינות. לעומתם יש הסבורים שהמלה היא דווקא עיוות חינני יידישאי של צמד המלים באנגלית "Rolled Things".
יהיה מקורו מכאן או משם, הוא מהמאכלים האלה שנהנים משני עולמות, לעיתים הוא מתפקד כעוגייה מתוקה ולעיתים כמאפה קטן. אפשר לגלגל אותו עם מלית מתוקה של שוקולד, נוטלה, ריבה, סוכר וקינמון, ריבת חלב, ממרח בוטנים, ריקוטה מתוקה או מחית דובדבנים. ואפשר גם למלא אותו במלית מלוחה כמו: גבינת שמנת, פטה, קצ'קבל, מחית חצילים, ממרח פסטו או זיתים, ואז משמיטים את הסוכר מהבצק ומוסיפים במקום כפית מלח.

8 תגובות לרוגלעך וזהו






לשלוח לחבר


הכנתי את הרוגעלך שוקולד. ויצא פשוט נפלא. לשבועות רציתי להכין עם מחית מלוחה. במידה ואני מקפיאה את הבצק עם המלית לפני האפייה לכמה ימים, עדיין תשאר הטריות ?
איזה כיףףףף, לא בטוחה שהבנתי את השאלה, את יכולה להקפיא אותם לפני האפייה לכמה שבועות טובים, לזה התכוונת?
בדיוק. תודה לך. אם יש לך גם המלצה למילוי גבינה מתוק אשמח לקבל…אולי יש באחד המתכונים ותוכלי להפנות אותי לשם
שלום לימור, אני צריכה תמיכה
הבצק יצא מהתפחת לילה במקרר ולא מתנהג כמו בצק שמרים הוא נקרע בקלות ולא ברור לי איך לרדד אותו בכלל. מתלבטת אם להמשיך או להתחיל מהתחלה
אוי.. יש לי הרגשה שמת יותר מידי קמח? או שהשמרים לא משהו. לא יודעת איך להציל האמת. באסה להתחיל מהתחלה! יש לך משקל בבית?
תודה על התמיכה:) שקלתי את החומרים.. יכול שזה בגלל החמאה? שמתי אותה ברגע האחרון כמעט שכחתי והבצק היה נורא נורא דביק..
בכל מקרה עשיתי מזה רולדות כי לא הייתה אפשרות אחרת
את חושבת שייצא משהו או שהבצק לא יזוז?
לפעמים דברים טובים קוראים מטעויות(;
בואי נראה, מה יש לך להפסיד.. יהיה בסדר נראה לי
היי לימור, הכנתי היום את הרוגליך ,מאוד טעים. אבל יש בעיה בהכנה ,תבנית אחת הכנסתי למקרר ,והאפיה והרוגליך בתנור יצאו יותר יפה, לצערי הם לא יצאו יפה כמו בצילומים שלך , וזה חבל, אנסה שוב בעתיד אולי אמצא דרך שפר.